Cercar en aquest blog

dimarts, 23 de març del 2010

Text de David Hume

Títol:
Actuem d´acord amb la probabilitat


Idees:

La principal idea d´aquest text és la certesa que té l´autor quant a la probabilitat, és a dir, nosaltres fem previsions basant-nos en els costums i no pas en una certesa fiable futura. Per donar un punt de suport, esmenta l´exemple d´Adam.


Comentari:

En aquest fragment, l´autor, per mitjà d´un exemple utilitzat ambAdam ens vol donar a entendre, que nosaltres se´ns és impossible saber el futur si partim del passat ja que la imaginació. per tendència natural, fa una combinació d´idees basades en el costum.Un altre exemple que podria ser utilitzat és: jo no se amb exactitud si demà el cel serà blau perquè jo no tinc cap coneixement o motiu vàlid i evident per fer-ho, simplement tinc l´esperança de que així sia perquè durant tota la meva vida el cel ha estat de color blau. Per tant, simplement associem idees mitjançant les lleis de semblança, contigüitatespai-temps i causa-efecte. També tal i com Hume va plantejar en la seva filosofia, en l´experiència sensible que constitueix raonaments probables. Per tant quan un supòsit es basa en el passat, no pot ser cap prova de res per al futur. Però el que sí és cert, és que segons l´autor, estem determinats a suposar el futur d´acord amb el passat, d´acord amb el costum.

Comparació:

La teoria d´aquest autor la podem comparar amb la d´altres filòsofs com Aristòtil que definia el moviment com l’acte d’un ésser en potència en tant que està en potència i que per possibilitar el moviment s’havien d’actualitzar les potències. També, el podriem comparar amb Heràclit que deia que tot estava en continu moviment.