Cercar en aquest blog

dilluns, 5 d’abril del 2010

Projecte 4: resum de la filosofia de l´autor

Sören Kierkegaard va centrar la seva filosofia en la persona, la llibertat, l´angustia, la desesperació i el pecat. El tema del mal està molt relacionat amb el concepte de persona i de llibertat, per tant no es pot parlar d´un sense mencionar els altres.

La filosofia d´aquest filòsof està molt determinada per la seva tràgica vida i té les següents característiques: està emmarcada dintre del romanticisme, és majoritàriament una resposta a Hegel i tal i com s´ha mencionat anteriorment, està influenciada i marcada pels fets tràgics de la seva vida.

En els Estudis en el camí de la vida (1845), Kierkegaard percep en aquest sentiment al deure una perduda de responsabilitat individual i proposà tres estadis que corresponen a escales en l´ésser personal i són: l´estètic, l´ètic i el religiós que consisteix en accedir a lo transcendent, a Déu.

Per a Kerkegaard el mal és res, no exercir la pròpia llibertat, quedar-se absort amb els plaers,etc. El mal és quedar-se només en un deure humà. Per això, hi ha una necessitat de salt, un salt de fe que ens portarà fins els braços de Déu. El filòsof afirmà que amb la llibertat, que cobra un valor gegantí perquè és ella mateixa la que ens pot fer avançar en els estadis de la vida, podem escalar del simple estat hedonista al de la fe, el religiós.



Video que tracta la filosofia de l´autor i complementa més extensament el resum anterior.