Cercar en aquest blog
diumenge, 18 d’abril del 2010
dijous, 15 d’abril del 2010
Text nº 1 de Kant
L´origen del coneixement
Idees principals:
En aquest fragment, l´autor vol donar a entendre que el punt de partida del nostre coneixement és l´experiència. Gràcies a aquesta i als objectes que es capten es posa en marxa el nostre coneixement. Però tot i així, no tot procedeix dels sentits, hi ha uns coneixements independents a aquesta i de les impressions dels sentits. Aquests s´anomenen a priori.
Comentari:
Aquest fragment pertany a l´obra titulada Crítica a la raó pura de Kant. L´autor afirma que el nostre coneixement comença amb l´experiència, però no per això s´origina tot ell en els sentits. Rebem impressions i això és la matèria del nostre coneixement. Aquest coneixement és la composició de dos elements: 1. Allò que rebem a través de les impressions i 2. Allò que produïm a través de la facultat de coneixement.
Allò que rebem, és a dir, que depèn de l´experiència és un coneixement a posteriori, i allò que produïm, a priori. Es tracta d´un coneixement vàlid, necessari i universal. Aquests tipus de coneixements existeixen en la física i en les matemàtiques.
Aquesta teoria kantiana vol fer entendre que la nostra raó s´eleva a principis que van més enllà que l´experiència i que cal iniciar una investigació per saber si realment hi ha coneixements vàlids prèviament esmentats.
Comparació:
Aquest text va ser escrit per Kant, filòsof del SXVIII. Gran part de les seves afirmacions poden ser comparades amb altres d´altres autors.
Kant estaria d´acord amb els empiristes quant a al punt de partida del coneixement, les impressions. Però per una altra banda, els racionalistes afirmen que les impressions soles no fonamenten el coneixement.
A diferència de Hume, Kant diu que hi ha quelcom universal, que no és fruit de l´experiència, sinó que es tracta d´un element a priori.
Finalment, també podem diferenciar les idees innates i els elements a priori. Aquests, necessiten de l´experiència per tenir sentit. A més la validesa del coneixement es troba en el propi subjecte.
dilluns, 5 d’abril del 2010
Projecte 5: power point
Projecte 4: resum de la filosofia de l´autor
Sören Kierkegaard va centrar la seva filosofia en la persona, la llibertat, l´angustia, la desesperació i el pecat. El tema del mal està molt relacionat amb el concepte de persona i de llibertat, per tant no es pot parlar d´un sense mencionar els altres.
La filosofia d´aquest filòsof està molt determinada per la seva tràgica vida i té les següents característiques: està emmarcada dintre del romanticisme, és majoritàriament una resposta a Hegel i tal i com s´ha mencionat anteriorment, està influenciada i marcada pels fets tràgics de la seva vida.
En els Estudis en el camí de la vida (1845), Kierkegaard percep en aquest sentiment al deure una perduda de responsabilitat individual i proposà tres estadis que corresponen a escales en l´ésser personal i són: l´estètic, l´ètic i el religiós que consisteix en accedir a lo transcendent, a Déu.
Per a Kerkegaard el mal és res, no exercir la pròpia llibertat, quedar-se absort amb els plaers,etc. El mal és quedar-se només en un deure humà. Per això, hi ha una necessitat de salt, un salt de fe que ens portarà fins els braços de Déu. El filòsof afirmà que amb la llibertat, que cobra un valor gegantí perquè és ella mateixa la que ens pot fer avançar en els estadis de la vida, podem escalar del simple estat hedonista al de la fe, el religiós.
Video que tracta la filosofia de l´autor i complementa més extensament el resum anterior.